Medzinárodné kuchyne

16.03.2014 20:37

Medzinárodné kuchyne


ROZDELENIE SVETOVEJ  GASTRONÓMIE:TalianskaŠvajčiarska, Belgicka, HolandskaŠvédsko,  Dánsko, FínskoAnglická , Austrálska, Novy Zéland ,USA, KanadaJužná Amerika, Španielsko , Portugalsko, KubaNemecko, Rakúsko, Česko, Slovensko, Poľsko, MaďarskoRumunsko, Bulharsko , Grécko, Turecko, Albánsko, krajiny bývalého  ZSSR ,krajiny bývalej JuhoslávieArabské štátyČESKÁ A MORAVSKÁ KUCHYŇA:1. Česká:Kalorická (veľa múčnych a tučných jedál)Typické jedlo „VEPRO, KNEDLO ,ZELI  (bravčové mäso s kapustou a knedle)Ďalšie jedlo...... knedličky do polievok, ako príloha slivkovo ovocné knedličkyNajobľúbenejšie mäso – Bravčové(pečené , dusene, mleté), Pražská šunkaZ RÝB  -  trebonsky kapor (vyprážaný na čierno)Syry- pivný syr, olomovské syrčekySladké jedla – PARDUBICKÉ-  medové pečivo , pardubický perník , morické trubičkyMinerálne vody , oplátky – typické pre české kúpeľne mestoNápoje- pivo – plzenské , českobudejvické        becherovka – (bylinný likér) Karlové VariStaročeské posvicení - pečená hus al.  kačica2. Moravská kuchyňa:Moravský vrabec pečený na cesnaku s cibuľou, s moravskou kapustou a zemiakovímy knedličkamiOstravská tlačenka s pečeňouÚdené ostravské a Moravské klobásyHanácke koláčeZajac na smotane s brusnicamiPerlička na smotaneFRANCÚZSKA KUCHYŇA- je to najlepšia , najdokonalejšia a najdrahšia kuchyňa- je char. Ľahkosťou , jemnosťou dokonalosťou a modernosťouSuroviny: Mäso – hovädzie , teľacie, hydinové, zverina, morské ryby a rakyVeľa ovocia a zeleninyŠpeciality: bohatý výber omáčok – sú chuťovo vyrazené  jemnej  kozisten.        Franczuké syry – GERVAIS (žervé)....Huby- šampiňóny a hľuzovkyCharakteristické tepelné úpravy pečenia na ražni a rošte mäsa a zeleniny na francúzsky spôsob.Typické jedlá:Opdour Varije  - miešané predjedlo pozostávajúce z masla, reďkoviek, paradajok, kreviet, mušli.Kurča na provensálsky spôsobDusena kačica s šampiónovou omáčkouLesturs nadosChateabriand (dvojitý biftek z sviečkovice)Nápoje:Francuzko je krajina vín.Typické nápoje sú ŠAMPANSKÉANGLICKÁ KUCHYŇA- na rozdiel od francuzkej je veľmi jednoduchá, ale výživná  Suroviny:    Mäso –  hovädzie , baranie ,hydina, ryby, morské živočíchy (ustrice, mäkkýše) - tepelná úprava mäsa- pečenie ..... na ražni, a rošte.- anglický spôsob -krátkodobé prudké pečenie mäsa po upečení je krehké šťavnaté  v nutrí ružovo zafarbené  napr. roštenky, steaky, ramsteaky, bifteky.zelenina -  mrkva, hrášky, zelenina, zelená fazuľa ,kel, kapusta, špargľa.tepelná úprava zeleniny – zelenina uvarená osolenej vode s pridaním masla a petržlenovej vňatky                                    syry – parmezán ,čedar, plesnivýRaňajky- Veľmi bohaté - tvorí ich niekoľko chodou a to: mlieko, ovocné šťavy, opečená anglická slanina s volským okom, toasty s maslom džemom, medom, sladká alebo slaná ovsená kaša, údená treska alebo sleďObed- JednoduchýVečera- pečené kurča, puding  - slané z ovsených vločiek – sladké – slivkový puding (PLUM PUDING)Nápoje- PIVO – (nechladené bez peny), najbežnejší druh - ALE  (svetlé , tmavé), Porter, stvot – ťažké pivo- ČAJ – (s mliekom, smotanou). Pije sa celý deň:Prvý čaj -  na lačný žalúdokDruhý čaj – raňajkyTretí -  čaj o piatejŠtvrtý – silný čaj po večeryTALIANSKA KUCHYŇA:vyznačuje sa jednoduchosťou úprav jedáluchováva si svoj národný charakterprevládajú jednoduché vidiecke jedlápovestná je prípravou rôznych druhov cestovín (špagety, makaróny ,ravijoly) SurovinyMäso – baranie, hovädzie , teľacie, bravčové ,hidina, ryby.Zelenina -  cibuľa, cesnak, paradajky, olivy, kareláb, mrkva, gaštanySyry – parmezán, mocarelaCestoviny Pizza - najpopulárnejšie tal. jedlo. V minulosti bola jedlom chudobných ľudíStolovanieRaňajky – jednoduchéObed – hlavné jedlo obradná záležitosťVečera – okolo 19 00Typické jedláMinistrone – hustá zeleninová polievka s parmezánomBurda – rybacia polievkaMortadela – mletý pokrmPizza – na slano, na sladkoNápojeVíno – cinzano , carpanoKáva – cappucinohttps://www.youtube.com/watch?v=k2s5L3gNv5oRUSKÁ KUCHYŇA- svojrazna kuchyňa, vplyvaju na ňu farmarska a nemecka kuchyňaStolovaniepozostava zo 4 časti:studene jedlahoruce polievkypečienky s omačkoumučnikySurovinyMäso - bravčove, teľacie, baranieKaviar - čierny (z jašterov), červenyStrukovinyObilninyPolievkyBorščRybacia kapustaRotivske ščiŠčiTypické jedláAzu na Tatarsky spôsob - sviečkova upečena na tuku, paradajkovy pretlak, kysla uhorkaSušlik-baranie mäso napichnute na ihleTypicka priloha - zemiakyMúčne jedla:Pascha-veľkonočny zapečeny tvaroh,podava sa ku všetkym jedlam ako  chliebNápojeMedovina - kvasena a nekvasenaVíno a likeryKoňakyPalenkyPivoVyrobky z mliekahttps://www.youtube.com/watch?v=xIOs67ZyiFg  POĽSKÁ KUCHYŇA- ovplyvnila ju Francuzska a Ruska kuchyňa.- jedla si uchovali svojrazny charakter vydieckeho pôvodu.SurovinyMäso-hovedzie,bravčove,baranie,hydina,ryby,konske mäso,vnutornostiZelenina-kapusta,zemiaky,koreňova zeleninaVyrobky z mlieka - smotana, mlieko, tvarohStolovanieRaňajky -su syte na zaver doplnene múčnikomObed- syty. V obľube su jedla z ryb (slede na smotane, losos)Večera - podobna ako obedCharakteristicke jedlaBigoš-bravčove pečene mäso s kyslou kapustouČerveny boršč-kysla polievka s cviklou a hovedzim mäsomCernina-čierna polievka. Je to polievka s hydinoveho vyvaru a prida s krvPoľske zrazy so smotanou-dusene rezne s mleteho mäsa a zaliate smotanouVaršavske fľačky-varene držky zo zeleninouMAĎARSKÁ KUCHYŇA- je znama svojou pikantnosťou,ovplivnili ju Tatari a Turci. Použiva sa tam veľa smotany,vdaka susedstvu mame veľa spoločnych jedál.Suroviny:Mäso - všetky druhy, rybyZelenina - paradajky, paprikaČardy –typicka madarska reštauracia v podzemi.Podavaju sa napoje v hlinenych krčahoch a jedla sa pripravuju v medenych kotlikoch.https://www.youtube.com/watch?v=1X_JKz8hSN0